8 dolog, amit még nem tud mindenki a kávéról
2021. 04. 06.
ÉrdekességekA kávéval és kávézással kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban, de a félreértések mellett egy sor másik érdekes adat, tény és kutatási eredmény is ismert, amelyekről kevesebb szó esik a mindennapokban. Összegyűjtöttünk 8 érdekességet, amit (szerintünk) érdemes tudni kedvenc italunkról.
1. Egy hosszú kávénak magasabb a koffintartalma, mint egy eszpresszónak
A kávéval kapcsolatos egyik leggyakoribb tévhit, hogy sokan azt gondolják, hogy egy eszpresszóban több a koffein, mint egy hosszú kávéban, azonban ez pont fordítva van. Egy hosszú kávé esetén a víz hosszabb ideig érintkezik a kávészemekkel, így a benne található anyagok kioldására is több idő van ilyenkor, emiatt magasabb benne a koffeintartalom, annak ellenére, hogy az íz ízintenzitás lágyabbnak tűnhet.
2. Zsírégető hatású
Az már viszonylag köztudomású, hogy a kávé gyorsítja az anyagcserét, de emellett a zsírégetéshez is hozzájárul és ehhez csupán elegendő normális mennyiségű kávét fogyasztani egy átlagos testalkatú embernek. Ennek a praktikus tulajdonságának köszönhetően a kávé is része lehet egy kiegyensúlyoztott diétának, amelyben minden esetben célszerű pótolni az elfogyasztott kávé mennyiségének megfelelő arányban a cukormentes folyadékot.
3. A világ legtöbb kávéját északi országban isszák
Egészen pontosan Finnországban fogy a legtöbb kávé, de mellette Svédország is élen jár a kávéfogyasztásban.
4. Koffeinmentes?
Koffeinmentesítéskor zöld kávébabokat használnak. Háromféle módszer ismert, amelyeket a helyszín adottságaitól függően alkalmaznak. A folyamat során a kávébabokban található koffein 94-98 százalékát vonják ki, de egy nagyon kevés mindig marad benne, amely azonban a legtöbb esetben nem jelent semmilyen veszélyt azok számára sem, akik egészségügyi állapotuk vagy egyéb élethelyzetük miatt tartósan vagy ideiglenesen nem fogyaszthatnak koffeint. Minden esetben szükséges szakemberrel konzultálni a témával kapcsolatban.
5. A kávébab nem az, aminek látszik
A kávébab elnevezés csalóka, mert a kávészemek valójában inkább bogyók, a bab elnevezés a külalakbeli hasonlóságok miatt ragadt rá.
6. Brazília a legnagyobb kávétermelő
A glóbusz kávétermelésének központja Brazília, innen származik a világ kávékészletének 40 százaléka.
7. Arabica és robusta
A kávé készítéséhez ezt a kétféle kávécserjét használják fel. Az arabica Afrikából és Európa hegyvidéki erdőiből száramazik, a robusta több helyen megél, de az arabicához képest gyengébb minőségű, de bővebb termést hozó fajta. Előbbi 44 kromoszómát tartalmaz, utóbbi csupán ennek a felét. Az aromagzdagság a legfőbb különbség a kettő típus között. A Nespresso kávékeverékekben az arabicának köszönhetjük a gyümölcsösebb, savasabb ízeket, a robustának pedig a füstös, érlelt aromákat. Együtt nagyszerűen kiegészítik egymást.
8. Világos és sötét pörkölés
Valószínűleg egy újabb mítoszt döntünk meg azzal, amikor eláruljuk, hogy függetlenül a pörkölési stílustól a sötét és a világos pörkölésű kávé ugyanannyi koffeint tartalmaz. A pörkölés az ízekben és aromákban eredményez nagy eltéréseket, emellett persze az is számít, hogy a kávét milyen eszközökkel készítjük el. A Nespresso kávék ízprofiljának kidolgozásakor szakembereink úgy dolgoztak, hogy azok a legtökéletesebb csészeélményt nyújtsák kávégépeinkkel elkészítve.
Kapcsolódó blogok
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen újdonságainkról és akciós ajánlatainkról.