A ROBUSTA MEGISMERÉSE DNS-VIZSGÁLATON KERESZTÜL

2019. 05. 07.

Érdekességek

A Robusta kávéfajta hosszútávú jövőjét biztosíthatjuk azzal, hogy múltját a genetika eszközeivel vizsgáljuk meg.

Ha utána akarunk járni egy történetnek, először az írásos anyagokkal érdemes kezdeni: könyvekkel, tanulmányokkal, esetleg újságcikkekkel. Ha ezzel nem jutunk hozzá az információkhoz, maradnak a kulturális emlékek: a legendák, a mítoszok, a rituálék, vagy éppen a népszokások. De mi van akkor, ha a történet ennél is mélyebben rejtőzik – mondjuk épp magában a kutatás tárgyában? Ez a felismerés vezetett minket arra, hogy a Robusta kávék eredetét a fáradságos, ugyanakkor izgalmas genetikai módszerekkel térképezzük fel. Ez az eljárás pontosan olyan, amiről minden hozzánk hasonló kávérajongó álmodik.

Természetesen megértjük, ha nem tüzel fel mindenkit a Robusta és az Arabica kávészemek kromoszóma-vizsgálatának lehetősége, ám egy kávébab DNS-ének tanulmányozása révén jobban megismerhetjük a növény eredetét. Ha pedig megtudjuk, honnan ered egy kávé, akkor a minőségi jellemzőit is pontosan meghatározhatjuk. Abban pedig már alighanem ön is szeretne biztos lenni, hogy a Nespresso kapszulában tényleg a legjobb minőségű kávét találja.

De mi van akkor, ha a történet ennél is mélyebben rejtőzik – mondjuk épp magában a kutatás tárgyában? Ez a felismerés vezetett minket arra, hogy a Robusta kávék eredetét a fáradságos, ugyanakkor izgalmas genetikai módszerekkel térképezzük fel. Ez amúgy is pontosan olyasmi, amiről minden hozzánk hasonló kávérajongó álmodik.

A Robusta eredetét mindig is sűrűbb köd takarta, mint az Arabicáét – egészen mostanáig

Szerencsések vagyunk, mert csapatunkban egy kávégenetikus is dolgozik (igen, ez tényleg egy létező szakma). Dr. Florent Lefebvre segített nekünk, hogy megismerjük a Robusta történetét, miután semmilyen írásos emléket nem találtunk e kávé eredetéről, aki feltárta a Robusta DNS-ét, és így végre összeállt a kép.

A Nestlé Kutatás-Fejlesztési Központja és Dr. Lefebvre összeállították a kávé géntérképét, amely eredménye rendkívül érdekes és izgalmas: ez a családfa minden korábbinál átfogóbb adatokat tartalmaz a Robustáról, valamint a termesztett (azaz nem vadon termő) Arabica fajtákról.

Amikor semmilyen írásos emléket nem találtunk a Robusta eredetéről, Dr. Lefebvre feltárta e kávé DNS-ét, és így végre összeállt a kép.

Mindemellett jó pár érdekes dolog kiderült a Robustáról. Elmondhatjuk , ha tényleg izgalmas lesz? Érdekes módon a Robustában is megtalálható az Arabica kromoszómáinak fele, valamint azt is megtudtuk, hogy a Robusta nem önporzó, vagyis egy új fajta létrejöttéhez két növény kell. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Például azt, hogy minden Robusta-cserje alkalmas új variánsok létrehozására – szemben az önporzó Arabicával, ami csakis önmagát klónozhatja újra meg újra. De ha ez így van, akkor hogyan lehetséges, hogy az Arabica ennyire sokszínű és közkedvelt, a Robusta pedig nem?

Ennek az az oka, hogy a kávéfogyasztók jobban szeretik az Arabicát, így a megismerésébe is több energiát fektettünk. A Robusta-fajtákat egészen mostanáig senki sem kutatta komolyabban, ezért sem tudunk túl sokat az eredetükről. Most viszont érdekes dolog derült ki: kedvenc Arabica-fajtáink két szülőjének egyike bizony a Robusta. Így aztán – bár a minőségi kávék piacán mindig lenézően kezelték – el kell ismernünk, hogy az Arabica családfájának meghatározó tagja. Robusta nélkül Arabica sem létezne.

Tudjuk, hogy a kávézás élvezetének nem éppen a legfontosabb része a Robusta és az Arabica története – a kávé minősége viszont nagyon is az. Ez a tudás (és még sok más) a Nespresso kávészakértelmének kulcsa. Kávéinkat a minőségük alapján választjuk ki, ehhez viszont nagyon sokat kell tudnunk róluk. A kávé kutatása egyébként is a szenvedélyünk – ami néha azt jelenti, hogy egészen a gyökerekig kell leásnunk, hogy biztosíthassuk egy-egy kávéfajta jövőjét.

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy csapatában egy kávégenetikus is dolgozzon. Dr. Florent Lefebvre DNS-genotipizálással segített tisztázni a Robusta eredetét.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen újdonságainkról és akciós ajánlatainkról.

Lépjen velünk kapcsolatba és kérjen személyre szabott ajánlatot,

vagy hívjon minket a +36 80 08 01 08 * telefonszámon
*ingyenesen hívható
Üzenet írása