BÁRTENDER VAGY BARISTA: MIÉRT NE LEHETNE MINDKETTŐ?
2019. 05. 07.
ÉrdekességekTartson velünk a kulisszák mögé, ahol megismerheti a Nespresso kreatív elméit, és megmutatjuk azt is, hogyan illeszkedik bele a kávé a koktélok világába.
Sachára egy Nespresso boutique bárpultjánál akadtunk rá, amint jegyzetfüzete fölé hajolva, gondolataiba merülve írt valamit. A füzet gyűrött, néhol szakadozott oldalai az állandó lapozgatásról tanúskodtak, hiszen egy-egy régi ötlet az új receptekhez is kiváló ihletet adhat. Sacha most a lausanne-i N bár baristája, egyike azoknak a kreatív elméknek, akik megalkotják a Nespresso bárok és boutique-ok szezonális italait.
Sacha mindennapi beszélgetései és élményei mind-mind részei az alkotás folyamatának, melynek során új receptek születnek, és bekerülnek a jegyzetfüzetébe. Mostanában a koktélok kezdték érdekelni – természetesen a kávéalapú koktélok -, és hogy ez nem valami légből kapott szenvedély, arra Sacha múltja a bizonyíték: ő ugyanis eredetileg bártendernek tanult, és aként kezdte pályafutását. Beutazta a világot, nemzetközi versenyeken vett részt, díjakat nyert, és koktéljaival egyre ismertebbé vált. Amikor bártenderből barista lett, rájött, hogy alkotókedvének semmi sem szabhat határt, s egyúttal rátalált örök múzsájára: a kávéra.
Amikor bártenderből barista lett, rájött, hogy alkotókedvének semmi sem szabhat határt, s egyúttal rátalált örök múzsájára: a kávéra.
Sacha számára a hétköznapi pillanatok is kreatív ötleteket szülnek, ő pedig mindent lejegyez a füzetébe.
Leültünk beszélgetni Sachával, hogy mi is bepillanthassunk a kulisszák mögé, és hogy képet kapjunk a kávékoktélok világáról.
Hogy néz ki nálad a receptalkotás folyamata?
Először is szeretni kell azt, amit csinálunk. Az én szakmámban nagyon fontos a kreativitás, márpedig ha nincs szenvedély, akkor kreativitás sincs. Számomra a munka és a mindennapi létezés egy és ugyanaz. A kreatív folyamatnak ugyanúgy része, amikor egy étteremben üldögélek a feleségemmel, amikor sétálgatok a városban, járom a természetet és élvezem az illatokat vagy az évszakok változását, így ezek mind bekerülnek a jegyzetfüzetembe.
Mennyi idő telik el az ötlet és az alkotás között?
A kezdet és a befejezés között általában három hónap telik el. Nem félek attól, hogy elrontok valamit; ilyenkor egyszerűen újra kell próbálkozni. Az egész folyamat nagy odaadást kíván. Van egy ötletem, leírom, tesztelem, változtatok, megkérdezem mások véleményét, játszom az ízekkel, a színekkel és a hozzávalókkal. Amikor látom, hogy a füzetben felvázolt ötlet egyszer csak testet ölt a vendég asztalán, az hatalmas öröm, olyankor igazán elégedett vagyok.
Bár az elképzelés és a megvalósítás között sok idő telik el, Sachát mégis elégedettség tölti el, mikor az elkészült alkotás a vendég asztalára kerül.
Miért legyen egy koktélban kávé?
Inkább azt kellene kérdezni, hogy miért ne? Amikor elkezdtem a Nespresso-nál dolgozni, minden bártender tapasztalatomat belevittem a munkámba. Kísérletezni kezdtem, és rájöttem, hogy a kávé ízei és egyéb tulajdonságai végtelenül variálhatók a különféle italokkal. Persze tudni kell, hogy melyik kávé melyik italhoz passzol, de a Nespresso-nál ezt könnyen meg lehet találni, hiszen minden kapszulának jellegzetes az aromaprofilja.
Mi az a néhány hozzávaló, ami mindenképpen a kezünk ügyében kell hogy legyen, amikor kávékoktélt készítünk?
Van pár alapvető fűszer, például a fahéj, a kardamom, a szerecsendió, a szegfűszeg vagy az őrölt gyömbér. Egy kis kísérletezés mindig belefér: elkészítheted a saját egyszerű szirupodat, amit kedved szerint fűszerezhetsz attól függően, milyen típusú koktélt mixelsz, és mi van a kamrában.
Szeretne ön is bártender és barista lenni egy személyben? A Nespresso receptoldalán rengeteg kávékoktél receptet talál, ráadásul minden kapszulának megadjuk az aromaprofilját is, így még egyszerűbb lesz a kreatív folyamat. Lásson hozzá, mert mindjárt öt óra!
*A mértéktelen alkoholfogyasztás árt az egészségnek. Fogyassza hát mértékkel!
Kapcsolódó blogok
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen újdonságainkról és akciós ajánlatainkról.