FEDEZZE FEL ETIÓPIÁT, AZ ARABICA KÁVÉ SZÜLŐHAZÁJÁT

2019. 05. 07.

Érdekességek

Pillantsunk be Kaldi legendája mögé, és ismerjük meg alaposabban a világ legnépszerűbb kávébabját!

Van egy közismert történet, ami egy Jimma nevű vidékről, Nyugat-Etiópia erdőségeiből származik. A legenda szerint Kaldi, a kecskepásztor elé egy nap különös látvány tárult: a kecskéi táncra perdültek. Miután alaposabban körülnézett, észrevette, hogy nyája egy ismeretlen bokor vörös gyümölcseiből lakmározott. Ebbe Kaldi is belekóstolt, és ettől nemcsak hogy együtt táncolt a kecskéivel, hanem arra is rájött, hogy az apró bogyók ébren tartják az imák idejére. Ez lett a kávé születésének legendája.

Most legyen őszinte: amikor belekortyol egy finom kávéba, hányszor töpreng el az eredetén? Persze valószínűleg felfigyel az ízek, a savasság és az erő finom árnyalataira, vagy egyszerűen csak mélyet szippant az aromás gőzből, miközben szinte érzi, hogy illan el az álmosság. De elgondolkozott már valaha azon, milyen elemekből épül fel a kávé csodája?

Etiópia talaján és klímáján sokszínűvé fejlődtek az Arabica kávészemek ízei.

Amikor Kaldi belebotlott abba a fura bokorba, aligha gondolta, hogy felfedezte az Arabicát, ami idővel a világ egyik legelterjedtebb és legismertebb kávéja lett. Amikor megpróbáltuk feltérképezni az Arabica elterjedését a világon, a Vörös-tengerhez való közelségének köszönhetően Harrar volt az a hely, ahonnan az Arabica eljutott Jemenbe, majd onnan még tovább, a világ szinte minden részére.

Kaldi azt sem sejthette, hogy hazájában, Etiópiában a talaj és a klíma tökéletes alapot kínál e különleges kávéfajta fejlődéséhez. Emellett azért is válhatott az Arabica bölcsőjévé Etiópia, mert az ország számtalan mikro-terroirt rejt, így minden környéknek megvan a maga sajátságos formájú és ízvilágú kávéja. Az aromákban rejlő lehetőségek szinte végtelenek, ezért sem sikerült még az itteni Arabicák zamatának gazdagságát sehol máshol felülmúlni.

Amikor Kaldi belebotlott abba a fura bokorba, aligha gondolta, hogy felfedezte az Arabica kávécserjét; azt a fajt, ami idővel a világ egyik legelterjedtebb és legismertebb kávéja lett.

Harrar-felföld, Etiópia egyik híres kávétermő régiója

Az etiópiai kávékat sokféle aromájuk tették híressé, mint például a jázminvirág, az érett áfonya, a zamatos barack, az édes citrusok vagy éppen a bergamott, de egyik sem kifinomultabb és elegánsabb a Yirgacheffe fehér virágokat idéző aromájánál. Az ’50-es években a legjobb etióp kávékat Németország vásárolta fel; pontosabban egy jó hírű kereskedelmi cég, ami főleg Délkelet-Etiópiából szerezte be áruját. A cég nem tudott rájönni, mitől ennyire különleges ez a kávé, csak azt tudták, hogy annyit akarnak belőle venni, amennyit csak lehet.

It Egy etióp beszállító elkezdett a különleges, virágos zamatú kávék után nyomozni, amik a Sidamo tartományban fekvő Yirgacheffe falucskába és térségébe vezették. Nekilátott módszeresen különválasztani az itteni termést a többi kávétól; így született meg az a kávé-alfaj, aminek neve a mai napig a legfinomabb etióp kávé szinonimája.

Mi pedig a Nespresso-nál azon dolgozunk, hogy mindenből a legjobbat nyújthassuk önnek. Persze érthető, ha a reggeli kávézás közben nem érdeklődik szenvedélyesen a talajszerkezet, a környezeti változások és a mikroklíma hatásai iránt – mi viszont igen, és talán ez is elég.

Úgyhogy amikor legközelebb belekóstol egy ilyen Nespresso kávéba, jusson majd eszébe Kaldi. És ahogy hajdanán a táncoló kecskenyáj pásztora, ön is rájön majd, hogy valami különleges dolgot tart a kezében; valamit, amit évmilliókon át finomítgatott a Földanya, és amihez mi is hozzátettünk egy csipetnyi rajongást és elhivatottságot.

Virágos aromái miatt a Yirgacheffe a világ egyik legkeresettebb kávéfajtája.

 

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen újdonságainkról és akciós ajánlatainkról.

Lépjen velünk kapcsolatba és kérjen személyre szabott ajánlatot,

vagy hívjon minket a +36 80 08 01 08 * telefonszámon
*ingyenesen hívható
Üzenet írása