Út a karbonsemlegesség felé

2020. 09. 17.

Fenntarthatóság

A Nespresso üzleti tevékenysége 2017 óta karbonsemleges, de 2020 nyarán elköteleztük magunkat abban, hogy ugyanezt az ellátási láncon és termékeink teljes életciklusában is megvalósítjuk

Vállalásaink közt szerepel, hogy 2022-ben minden csésze kávénk karbonsemleges lesz. Ennek előkészítésén már több mint 10 éve dolgozunk, ezidő alatt jelentős mértékben csökkentettük a szén-dioxid kibocsátást, a fennmaradó részt pedig erdőgazdálkodással ellensúlyoztuk.

„A klímaváltozás valóságos, és a jövőnk múlik azon, hogy minél gyorsabb ütemben haladjunk a fenntarthatósági célkitűzéseink megvalósításával. Ez az oka annak, hogy most magasabbra tesszük a lécet, és megígérjük vásárlóinknak, hogy 2022-ben már karbonsemleges kávét ihatnak. Olyan kávét, amit – amellett, hogy a legkiválóbb minőségű és legritkább fajtákból készül – fenntartható forrásból szerzünk be. Meggyőződésem, hogy vállalatunk és a kávéipar képes jó irányba mozdítani a világot azzal, hogy foglalkozunk ezzel a sürgető kérdéssel” – nyilatkozta Guillaume Le Cunff, a Nespresso vezérigazgatója.

Az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tettünk szén-dioxid kibocsátásának csökkentéséért, és olyan ellensúlyozó intézkedéseket is bevezettünk, amelyek hozzájárulnak az azonnali pozitív változásokhoz. Kávéink 95 százalékát az AAA Sustainable Quality programon keresztül szerezzük be, ami felelős és fenntartható kávétermelést biztosít világszerte. A vásárlóink több mint 90 százaléka számára könnyedén elérhető valamelyik újrahasznosítási lehetőség, az újrahasznosított alumíniumból pedig új kapszulák és használati tárgyak születnek. Emellett az elmúlt évben 4,5 millió fát telepítettünk a kávétermő területeken és azok közvetlen környezetében.
A karbonsemlegességet a következő kezdeményezésekkel érjük majd el:

1.    A szén-dioxid kibocsátás csökkentése: Jövőképünk egyik lényeges eleme, hogy eltökélten dolgozunk teljes értékláncunk széndioxid-mentesítésén, többek között ezekkel az azonnali kezdeményezésekkel:
•    Fenntartható forrásból származó energia alkalmazása a Nespresso értékláncban: cél, hogy minden Nespresso Boutique 100 százalékban megújuló forrásokból származó energiával működjön, és hogy növeljük a biogáz használatát a gyártási folyamatainkban.
•    A körforgásos szemlélet erősítése a Nespresso termékekben és a csomagolások tervezésében és kivitelezésében: a Nespresso kávégépekben növeljük az újrahasznosított műanyagok arányát, a kávékapszulák pedig egyre nagyobb arányban újrahasznosított alumíniumból, illetve kis karbonlábnyomú, új alumíniumból készülnek.

2.    Fák telepítése a kávéfarmokon és a környező vidékeken (széndioxid-megkötés): A légköri szén-dioxidot a fák tudják a leghatékonyabban megkötni, amelyet környezetbarát befektetésekkel és talajmegújító mezőgazdasági rendszerek kiépítésével támogatunk. Az elültetett fák árnyékot adnak, ami javítja a megtermelt kávé minőségét és növeli a mennyiségét. A fák gyökerei megakadályozzák a talaj erózióját és a földcsuszamlásokat, valamint segítik a termőföld megújulását is. A Pur Projet szervezettel közösen megháromszorozzuk a fatelepítési kapacitásunkat a kávétermelő országokban, többek közt Kolumbiában, Guatemalában, Etiópiában és Costa Ricában.

„Minden üzleti vállalkozással szemben elvárás, hogy csökkentse a karbon lábnyomát, és a Nespresso láthatóan erős szándékkal igyekszik csökkenteni széndioxid-kibocsátását, amihez ambiciózus és jól számszerűsíthető karbonsemlegességi programot állított össze. Miközben mindenki technikai innovációk után kutat, amelyekkel csökkenthető a széndioxid-kibocsátás, az is halaszthatatlanul fontos, hogy a vállalatok a saját kibocsátásuk megkötésével is törődjenek, hiszen így alakulhat ki a lehető leggyorsabban egy egyensúlyi helyzet”– vélekedett Tristan Lecomte, a Pur Projet alapítója és a Nespresso Fenntarthatósági Tanácsadó Testületének tagja. „Büszkék vagyunk rá, hogy segíthetünk ebben a Nespresso-nak, 2014 óta fák millióit telepítve a világ kávétermelő régióiban Kolumbiában, Guatemalában és Etiópiában, megtisztítva a levegőt a szén-dioxidtól. Ezt a közös munkát továbbra is folytatjuk, megháromszorozva a széndioxid-megkötő program kapacitását, és elősegítve annak az ökológiai rendszernek a megújulását, amelytől mindannyian függünk.”

3.    Azonnali pozitív hatást kiváltó intézkedések felgyorsítása (ellensúlyozó kezdeményezések): Befektetéseinkkel olyan projekteket támogatunk, amelyek célja az erdők megőrzése és helyreállítása, illetve a tiszta energiát termelő megoldások bevezetése a kávétermesztő közösségekben.
Ez a karbonsemlegességi kötelezettségvállalás szerves része annak a szélesebb körű fenntarthatósági törekvésnek, amit az év során részletesebben ismertünk majd, és amelynek lényege a kivételes minőségű kávék megőrzése, az éghajlatváltozásnak ellenálló és regenerálódásra képes kávétermelés kialakítása a Nespresso-hoz kapcsolódó közösségekben, valamint a fenntartható megélhetés biztosítása a farmerek számára és a körforgásos szemléleten alapuló üzleti modell kiépítése.

A Nespresso vezérigazgatójának bejelentéséről készült videót a linkre kattintva tudja megtekinteni.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen újdonságainkról és akciós ajánlatainkról.

Lépjen velünk kapcsolatba és kérjen személyre szabott ajánlatot,

vagy hívjon minket a +36 80 08 01 08 * telefonszámon
*ingyenesen hívható
Üzenet írása