NESPRESSO ÉS AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁS

AZ UTOLSÓ CSEPP KÁVÉ NEM JELENTI A FELHASZNÁLÁS VÉGÉT

A Nespresso a kezdetek óta elkötelezett az újrahasznosítás iránt, ezért is választottuk az alumíniumot kapszuláink alapanyagául. Magyarországon 2012 óta gyűjtjük vissza a használt kapszulákat. 2019 óta a Nespresso Professional kapszulák is leadhatók a kiszállítást végző futárnál, melyeket visszagyűjtve szintén újrahasznosítunk. Ismerje meg az újrahasznosítás folyamatát, gyűjtse szelektíven és juttassa vissza hozzánk használt alumínium kapszuláit!

Ezúton is köszönjük vásárlóink és partnereink együttműködését, amelynek köszönhetően Magyarországon 2020 év végére 43%-os kapszula újrahasznosítási arányt értünk el. (Nespresso Original, Vertuo kávékapszulákra és a Nespresso Professional kávépárnákra együttesen vonatkozik.) Célunk, hogy ezt az arányt folyamatosan tovább növeljük.

MIÉRT FONTOS A NESPRESSO-NAK AZ ALUMÍNIUM ALAPANYAG?

Az alumínium elsődleges előnye, hogy korlátlan alkalommal újrahasznosítható, és a világ egyik legnagyobb mértékben újrahasznosított anyaga. Minden hozzánk visszajuttatott alumínium kávékapszulát újrahasznosítunk. A használt kapszulák feldolgozása során az alumíniumot
és a kávézaccot különválasztják, és külön-külön kerülnek újrahasznosításra. Minden egyes újrahasznosított kávékapszula mindennapi tárgyak formájában születhet újjá – például tollként, svájci bicskaként vagy éppen biciklivázként.
A kávézacc pedig komposztálás során hasznosul újra.

Emellett az alumínium kapszula tökéletesen védi a kávét a levegőtől, a nedvességtől és a fénytől, így a kiváló minőségű pörkölt, őrölt kávé a lehető legfrissebb marad az elkészítés pillanatáig.

Ha egy termék nem újonnan előállított, hanem újrahasznosított alumíniumból készül, az lényegesen kevesebb energia felhasználását jelenti a gyártási folyamat során.

2020-ban a világon elsőként bemutattuk 80%-ban újrahasznosított alumíniumból készült kapszuláinkat, és elkötelezetten dolgozunk azon, hogy hamarosan az összes otthoni fogyasztásra szánt Nespresso kávét (Original és Vertuo kávékat egyaránt) újrahasznosított alumínium felhasználásával készült kapszulákba csomagoljuk.
Célunk, hogy a Professional kapszulák gyártása során is az újrahaszosított alumínium legyen az elsődleges alapanyag.

MINDEN KAPSZULA SZÁMÍT

TUDJA MEG, MEKKORA HOZZÁADOTT ÉRTÉKE VAN HASZNÁLT KAPSZULÁINAK!

Hány csésze kávé fogy el az Ön vállalkozásában naponta?

Ha minden egyes kapszulát visszajuttat hozzánk, a következőket tudjuk elérni:

Évente összegyűlik

0 db

kávékapszula,

amelyből kinyerhető

0 kg

újrahasznosítható alumínium,

a benne található

0 kg

nedves zacc komposztálás útján hasznosulhat újra.

Évente összegyűlik

12 775 db

kávékapszula,

amelyből kinyerhető

7.026 kg

újrahasznosítható alumínium,

a benne található

140.525 kg

nedves zacc komposztálás útján hasznosulhat újra.

Évente összegyűlik

27 375 db

kávékapszula,

amelyből kinyerhető

15.056 kg

újrahasznosítható alumínium,

a benne található

301.125 kg

nedves zacc komposztálás útján hasznosulhat újra.

Évente összegyűlik

47 450 db

kávékapszula,

amelyből kinyerhető

26.098 kg

újrahasznosítható alumínium,

a benne található

521.95 kg

nedves zacc komposztálás útján hasznosulhat újra.

MIT TEHETEK ÉN?

GYŰJTSE KÜLÖN A NESPRESSO PROFESSIONAL KAPSZULÁKAT!

Igényeljen ingyenesen Vevőszolgálatunkon használtkapszula-gyűjtőtasakot, melyet kimondottan használt kávépárnák gyűjtésére és szállítására terveztünk. Használtkapszula-tárolóink pedig megkönnyítik és stílusossá teszik az újrahasznosítást.

SEGÍTSE ÚJRAHASZNOSÍTÁSI TÖREKVÉSEINKET, ÉS JUTTASSA VISSZA HOZZÁNK HASZNÁLT KAPSZULÁIT!

Recycling doboz

A Nespresso használtkapszula- gyűjtődoboz még több kapszula tárolására alkalmas, újrahasznosítható, zárható doboz, belsejében ragasztócsík könnyíti meg a zsák rögzítését.

Használtkapszula - tároló

Az elegáns kialakítású, újrahasznosított műanyagból készült Használtkapszula - tároló lezárja és egyben újra is indítja a fenntarthatóság örök körforgását.
A tartály 180 darab használt kávékapszula tárolására alkalmas

Használtkapszula - gyűjtőtasak

Újrahasznosított anyagból készült zárható műanyag zacskó, mely 400 és 800 db kapszula tárolására alkalmas.

MI TÖRTÉNIK A VISSZAGYŰJTÖTT KAPSZULÁKKAL?

A Magyarországon visszagyűjtött kapszulák debreceni feldolgozó partnerünkhöz kerülnek, ahol a megfelelő eljárással és szakértelemmel feldolgozzák és újrahasznosítják azokat.

Az alumínium kapszulákat kiöntik a műanyag tasakból

A kapszulákat levegőztetik, szárítják.

A kapszulák feldolgozásra kerülnek, az alumíniumot elválasztják a kávézacctól.

Az alumíniumkapszulák számos hazai termék alapanyagaként kerülnek újrahasznosításra, a zacc pedig komposztálás útján hasznosul újra.

Az alumínium kapszulákat kiöntik a műanyag tasakból

A kapszulákat levegőztetik, szárítják.

A kapszulák feldolgozásra kerülnek, az alumíniumot elválasztják a kávézacctól.

Az alumíniumkapszulák számos hazai termék alapanyagaként kerülnek újrahasznosításra, a zacc pedig komposztálás útján hasznosul újra.

A KÁVÉKAPSZULÁK ÚJ ÉLETE

PARTNERÜNK: A PANNONHALMI FŐAPÁTSÁG

A Nespresso már régóta együttműködik a Pannonhalmi Főapátsággal, hiszen a Viator Étteremben évek óta a Nespresso Professional kávéit kínálják. A meglévő partnerkapcsolatunkra építve dolgoztuk ki együtt hogyan tudnánk a kávézaccot újrahasznosítani a levendulamezőkön. A projekt indulását körülbelül kétéves előkészület és közös munka előzte meg.

A kávékapszulák feldolgozása során nyert kávézacc egy részéből egy speciálisan erre a célra kifejlesztett termesztőközeget gyártattunk, melyet a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítanak a termőtalaj minőségének javítására. A kezdeményezés teljes mértékben lokális: a kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozás — vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása —, mind pedig a termesztőközeg-gyártás Magyarországon történik. A kávézacc alapú termesztőközeget a Nespresso munkatársai és a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének dolgozói saját kezűleg juttatták ki a levendulamezőkre. Az együttműködés eredményét levendulavirágzáskor csodálhatják meg a látogatók.

Tipton Eyeworks Budapest logo

PARTNERÜNK: A TIPTON EYEWORKS

Fontosnak éreztük, hogy egy olyan hazai céget válasszunk partnerünknek, akik nemcsak minőségi terméket hoznak létre, de figyelmet fordítanak az újrahasznosításra is. A mára már világszerte híressé vált, újrahasznosított anyagokból, kézzel készített szemüvegeket gyártó Tipton Eyeworks céget 2004-ben alapították. Termékeiket kizárólag itthon, Magyarországon gyártják. A hírességek által is kedvelet szemüvegeket, olyan sztárok viselik, mint Elton John, Tarantino, Alföldi Róbert vagy Till Attila.

A magyar Tipton Eyeworks designerei egy egyedi szemüvegkollekciót terveztek a Nespresso megbízásából, melyek újrahasznosított alumíniumból készültek. A szemüvegeket a Nespresso Kazaar, Dharkan, Roma és Livanto kapszulák inspirálták. Az exkluzív, egyedi tervezésű szemüvegkeretekből limitált mennyiség készült, amely kereskedelmi forgalomba nem kerül.

Victorinox Logo

PARTNERÜNK: A VICTORINOX

A Victorinox és a Nespresso az újrahasznosítás úttörői. A fenntarthatóság mindkettőnk számára a vállalati kultúra része, hiszen mindkét svájci vállalat régóta elkötelezte magát a felelősségteljes döntések mellett. A közös együttműködés eredményeként született meg a Pioneer Nespresso bicskák gyűjteménye.

Az újrahasznosított alumínium kávékapszulákból készült bicskák burkolatának tömege pontosan 24 használt kávékapszula tömegével egyezik meg. Együttműködésünk során 2016-ban Arpeggio-lila, 2017-ben Livanto-aranybarna, míg 2018-ban Dharkan-szürkéskék borítású bicskák születtek.

Victorinox Bicska

caran_dache_logo

PARTNERÜNK: A CARAN D’ACHE

A vállalatot Arnold Schweitzer alapította 1924-ben, amely azóta is egyedül képviseli a svájci exkluzív írószergyártókat. Az 1969 óta gyártásban lévő ikonikus és legendás Caran d’Ache 849-es golyóstollat választottuk együttműködésünk alapjául, amely során a golyóstollak testének egy részét újrahasznosított Nespresso kávékapszulákból alkottuk meg.

Caran D'Ache

2018-ban Dharkan szürkéskék kávékapszulánk, míg 2019-ben Master Origin India kávékapszulánk zöld színét viselő golyóstollakat alkottunk meg. 2020-ban jelent meg a golyóstoll harmadik limitált kiadása az Ispirazione Firenze Arpeggio kapszula színében.

velosophy_logo

PARTNERÜNK: A VÉLOSOPHY

A körforgáson alapuló gazdaság ikonjának szánt RE:CYCLE kerékpárt a környezettudatos kávérajongókra gondolva alkottuk meg a Vélosophy nevű svéd életstílus-kerékpár márkával közösen. Jimmy Östholm, a Vélosophy alapítója és vezérigazgatója elmondta: „Azzal az egyértelmű céllal hoztuk létre a Vélosophyt, hogy pozitív hatással legyünk a világra. Ez a gondolat hatja át mindennapi tevékenységünket. Büszkék vagyunk arra, hogy a Nespresso-val közösen olyan kerékpárt készítettünk, ami a fenntarthatóbb jövő felé visz minket.”

Az elegáns kerékpárok hűen példázzák a kávékapszulák helyi és globális szintű újrahasznosításának előnyeit, hiszen a Vélosophy a World Bicycle Relief szervezettel közösen minden egyes eladott példány után egy ajándék kerékpárt adományoz ghánai iskolás lányok számára, ezzel segítve, hogy a gyerekek eljussanak a távol fekvő iskolákba.

bike img

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

A NESPRESSO KAPSZULÁKAT ÚJRA LEHET HASZNOSÍTANI?

A Nespresso kávékapszulák alapanyaga (az Original, a Vertuo és a Professional kapszulák esetében is) az alumínium, amely egy végtelen alkalommal újrahasznosítható anyag, emellett tökéletesen alkalmas arra, hogy egészen a kávéfőzés pillanatáig megőrizze a kávéőrlemények frissességét és kiváló minőségét. 30 éve elkötelezetten kutatjuk az újrahasznosítás különböző formáit és lehetőségeit, hogy vásárlóinkat a legegyszerűbb és legkényelmesebb módon segíthessük az újrahasznosításban.

HOGYAN HASZNOSÍTJA ÚJRA A NESPRESSO A HASZNÁLT KAPSZULÁKAT?

A Magyarországon visszagyűjtött használt Nespresso kapszulákat eljuttatjuk az újrahasznosítás helyszínére Debrecenbe, a feldolgozó partnerünkhöz, ahol az alumínium kapszulákat és a kávézaccot először szétválasztják. Az alumíniumkapszulákat visszajuttatjuk az alumínium értékláncba, beolvasztás után különböző tárgyak – mint például: autóalkatrészek, biciklik, számítógépek, konzervdobozok - formájában születhetnek újjá. A kávézacc Magyarországon komposztálás útján kerül újrahasznosításra, más országokban pedig komposztálás útján, energetikai hasznosítással vagy biogáz termelésével.

MIÉRT AZ ALUMÍNIUMOT VÁLASZTOTTA A NESPRESSO A KAPSZULÁIHOZ?

Azért használunk alumínium csomagolást, mert ez őrzi meg optimálisan a Nespresso kávé frissességét, ízét és kiváló minőségét. Így tudjuk biztosítani, hogy a pörkölés során kifejlődött aromák az otthoni kávékészítés pillanatáig megmaradjanak. Az újrahasznosított alumínium rendkívül sokoldalú. A becslések szerint a valaha feldolgozott alumínium 75%-át még ma is használjuk, sokféle formában születhet újjá, lehet belőle például ételcsomagolás, számítógép, ablakkeret vagy éppen bicikli.

A NESPRESSO KÁVÉKAPSZULÁK ÚJRAHASZNOSÍTOTT ALUMÍNIUMBÓL KÉSZÜLNEK?

2020-ban a világon elsőként bemutattuk 80%-ban újrahasznosított alumíniumból készült Original kapszuláinkat; 2021-ben pedig 85%-ban újrahasznosított alumíniumból készült Vertuo kapszuláinkat. Elkötelezetten dolgozunk azon, hogy hamarosan az összes otthoni fogyasztásra szánt Nespresso kávét (Original és Vertuo kávékat egyaránt) újrahasznosított alumínium felhasználásával készült kapszulákba csomagoljuk. Célunk, hogy a Professional kapszulák gyártása során is az újrahaszosított alumínium legyen az elsődleges alapanyag.

MEKKORA EGY CSÉSZE NESPRESSO KÁVÉ KARBONLÁBNYOMA?

Egy termék környezeti hatásának megértéséhez a teljes értékláncot meg kell vizsgálni. A Nespresso megbízta a környezeti életciklus-elemzés területén vezető szakértőt, a Quantist egy csésze lungo kávé (110 ml) életciklus-elemzésének elkészítésére. Az elemzés egy csésze Nespresso Original kávégéppel elkészített lungo kávé környezeti hatását vizsgálta 17 európai ország adatai alapján, és három másik, gyakori kávékészítése móddal - kotyogós kávéfőzővel, csepegtetős kávéval vagy filterkávéval és szemeskávéval működő őrlős automata kávégépekkel - összehasonlítva. Az elemzés szerint egy Inissia kávégéppel elkészített lungo kávé 108 g CO2-eq kibocsátásnak felel meg. Az életciklus elemzés egy nagyon átfogó módszer a környezeti hatások szisztematikus értékelésére egy csésze kávé teljes életciklusát vizsgálja, a zöldkávé ellátástól kezdve a felhasználás utáni szakaszig. Például a 108 g CO2-eq a kávégép gyártásával és a kávéscsésze elmosásával kapcsolatos hatásokat is tartalmazza. Az európai életciklus elemzésnek köszönhetően megtudtuk, hogy egy Nespresso lungo kávé karbonlábnyomának nagy részét, 41%-át a felhasználási szakasz (beleértve a kávé elkészítését és a csésze elmosását) és 32%-át a zöldkávé ellátás teszi ki. A csomagolás 13%-ban jarul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához a Nespresso rendszer esetében. A disztribúció, az általános működés és támogatás a negyedik és ötödik helyen áll (mindkettő 5%), és ezeket követi a gyártás (3%). A felhasználás utánra vonatkozó szén-dioxid lábnyom közel 0 az újrahasznosító programunknak köszönhetően. A jövőben, ahogy használt kapszuláink újrahasznosítási aránya emelkedik, az egy csészére jutó lábnyom tovább csökken majd. A Nespresso Professional kávé karbonlábnyoma nem tér el érdemben az otthoni fogyasztásra szánt Nespresso kávéétól.

A KAPSZULA MIATT A NESPRESSO KÁVÉ KARBONLÁBNYOMA NAGYOBB, MINT MÁS KÁVÉFŐZŐ MEGOLDÁSOKÉ?

Igazából nem. Bár a csomagolás 13%-ban jarul hozzá egy csésze Nespresso Original lungo kávé karbonlábnyomához, az életciklus elemzésben vizsgált különböző kávémegoldásokra készített forgatókönyvek során a Quantis arra a következtetésre jutott, hogy a Nespresso Original rendszernek, a csepegtetős kávénak vagy filterkávénak és a kotyogós kávéfőzésnek hasonló karbonlábnyoma van, ami 104 és 110 g CO2-eq között mozog egy csésze kávéra vetítve, és egy csésze Nespresso kávé karbonlábnyoma 23%-kal alacsonyabb, mint egy szemeskávéval működő őrlős kávégéppel készített kávé karbonlábnyoma (141 g CO2-eq). Igen, az adagolt kávék gyártói, mint amilyen a Nespresso is, egyadagos csomagolást használnak, de a rendszer összességében precízen optimalizálja az erőforrásokat, a pörkölt őrölt kávé mennyiségét. A rendszer pont annyi kávét, vizet és energiát használ, amennyi egy csésze kávé elkészítéséhez szükséges, ezáltal csökkenti a pazarlást. Ez pedig ellensúlyozza az adagolt kávéhoz használt csomagolást. A Nespresso Professional kávé karbonlábnyoma nem tér el érdemben az otthoni fogyasztásra szánt Nespresso kávéétól.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen újdonságainkról és akciós ajánlatainkról.

Lépjen velünk kapcsolatba és kérjen személyre szabott ajánlatot,

vagy hívjon minket a +36 80 08 01 08 * telefonszámon
*ingyenesen hívható
Üzenet írása