6 ÉRDEKES TÉNY A KÁVÉSZÜRETRŐL

2019. 05. 07.

Érdekességek

A Nespresso kávécseresznyéinek betakarítása sokkal több titkot rejt, mint gondolnánk.

A kávét kézzel és géppel is lehet szüretelni – ez többnyire a gazdaság méretétől és a terepviszonyoktól függ, ám ez nem olyan egyszerű, mert a bogyók ugyanazon az ágon különböző időpontokban érnek be, ami nagyon megbonyolíthatja a dolgot.

Szeretne erről többet megtudni? Ebben a cikkben megismerheti a kávészüret érdekes fogásait.

01

Könnyű megállapítani az érett, szüretre kész kávécseresznyét, mert ilyenkor csillogó piros színben pompázik. Zölden még korai leszedni, feketén pedig már elkéstünk. Termelőinket arra tanítjuk, hogy mindig csak az érett bogyókat szedjék le.

02

Néhány országban, mint például Kenyában évente kétszer érik be a termés, így szüretelni is kétszer lehet. Ez több kávét jelent, ami nekik és nekünk is jó.

03

A termelők általában kézzel szüretelik a kávéinkhoz felhasznált bogyókat, mivel azok különböző ütemben érnek az ágakon. Az összes kávécseresznye betakarítása a legtöbb esetben 3-5 alkalmat jelent, mivel mindig marad még az ágon olyan, aminek érnie kell.

Könnyű megállapítani az érett, szüretre kész kávécseresznyét, mert ilyenkor csillogó piros színben pompázik. Zölden még korai leszedni, feketén pedig már elkéstünk.

04

A betakarítás másik lehetséges módja a „hámozás”. A szüretelő ilyenkor becsúsztatja a kezét az ágak mentén, és gyakorlatilag lehámozza a cserjét, függetlenül attól, hogy van-e még rajta éretlen gyümölcs. A termés a földre terített ponyvára hullik, majd géppel vagy kézzel aprólékosan szétválogatják, hiszen akár egy-két éretlen szem is kedvezőtlenül befolyásolja a kávé ízét.

05

Az olyan országokban, mint Brazília ahol az ültetvények hatalmas, lapos földeken terülnek el, a szüretelést géppel végzik. Odakormányozzák a cserjéhez, a gép megrázza az ágakat, a gyümölcs pedig lehullik. A válogatást egy másik gép végzi, eltávolítva a zöld szemeket.

06

A betakarítási időszak nem feltétlenül jelent jó időt. Brazília északi részén, a szubtrópusi éghajlaton fekvő Espírito Santo régiót júliusban – amikor a Kazaar kávénkhoz felhasznált Conilon fajta érik – heves esők áztatják, így az esernyő elengedhetetlen része a szüretelők felszerelésének. Mivel a termelőknek nincs lehetőségük arra, hogy a kávécseresznyéket a napon szárítsák, erre is gépet használnak, amit alacsony hőmérsékletre és indirekt fűtésre állítanak be, hogy a szemek ne károsodjanak.

A kézi szüretelés akkor előnyösebb, ha a terület meredek lejtőn fekszik, vagy ha olyan a talaj, hogy a gépek nehezen közelítenék meg a cserjéket.

Rengeteg energiát fektetünk a kávészüretbe, de ez így van rendjén, hiszen ez az egyik oka, amiért kávéink ennyire finomak.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen újdonságainkról és akciós ajánlatainkról.

Lépjen velünk kapcsolatba és kérjen személyre szabott ajánlatot,

vagy hívjon minket a +36 80 08 01 08 * telefonszámon
*ingyenesen hívható
Üzenet írása