Robusta vagy arabica? Mi a különbség a két kávéféle között?

2021. 06. 17.

Érdekességek

Gyakran látjuk és halljuk a kávéval kapcsolatosan a robusa és arabica szavakat, de vajon tudjuk, hogy melyik pontosan mit jelent és milyen tulajdonságaiknak köszönhetjük a kávé egy-egy vágyott vagy rajongott karakterét? Összegyűjtöttük a legfontosabb infomációkat, amiket a kétféle kávéról tudni érdemes.

 73 létező kávéfajta ismert, amelyeket két nagy csoportra oszhatunk: arabicára és robustára. Az arabica Afrikából és Európa hegyvidéki erdőiből száramazik. A Ráktérítő és a Baktérítő közötti területen terem, az északi szélesség 25. foka és a déli szélesség 30. foka között, 2000 méterrel a tengerszint felett. Az arabica tulajdonképpen egy örökzöld fa, amit cserje formájúra nyírnak, hogy könnyebb legyen megmunkálni.  A megporzást követően 9 hónap alatt fejlődik ki rajta a csonhéjas gyümölcs, amit kézzel szüretelnek.

A robusta gyengébb minőségű, de bővebb termést hozó fajta, alacsonyabban fekvő vidékeken is jól termeszthető. Az arabica 44 kromoszómát tartalmaz, a robustában fele annyit. A legfőbb különbség az aromgazdagságban van. Az arabicának köszönhetjük a gyümölcsösebb, savasabb ízeket; a robustának pedig a füstös, telt aromákat. Ha a koffeintartalmat vizsgáljuk, akkor a robusta kerekedik felül (1,5-4%) az arabicával szemben (0,3-1,5%). Ehhez kapcsolódóan kérdés persze, hogy kávéfogyasztóként mit tartunk fontosabbnak: az ízgazdagságot vagy a koffeinnek köszönhető élénkítő hatást?

 

Cascara


A kávébabokat batakarítás után legkésőbb 6 órával ki kell szabadítani az őket óvó csonthéjas burokból. Ez a látszólag felesleges, csonthéjas rész sem megy kárba, mert vízzel leforrázva teát készítenek belőle. Itthon ritka kincs a cascara, de nagy ritkán hozzá lehet jutni. Egyszer mindenképp érdemes megkóstolni.

 

Miért drágább az arabica?

Az arabica komplexebb növény, speciálisabbak az igényei, mint a robustának, emiatt kisebb termületen terem, nehezebb termeszteni és szedn is. Nincs jó vagy rossz, a két kávé típus közül nem kell választanunk. A kávékeverékekben különböző arányban, de mindkettő szerepel. Ezt eltérő tulajdonságaiknak és karakterüknek köszönhetik.

 

Öreg cserje nem vén cserje

Egy átlagos kávécserje 70 évig él. Ez igen szép kor és ahhoz, hogy egy növény hét évtizeden keresztül megőrizze egészségét, elengedhetetlen a farmerek gondos odafigyelése. A Nespresso egyik fontos alapelve, hogy a kávé útját a kávébaboktól egészen a csészéig nyomon követjük, így biztosítva a legkiválóbb minőséget. Ráadásul ez a hozzáállás nem csak a kávétermelés szempontjából előnyös, hanem a kávécserjékkel foglalkozó farmereknek is hasznára válik, hiszen az értékláncba bekapcsolódva ők is motiváltabbá válnak abban, hogy a kávétermelés a lehető legjobb minőségű legyen. A fair trade kereskedelem elveit szem előtt tartva a farmerek tisztességes, méltányos bért kapnak fáradozásaikért cserébe, emellett pedig szakmailag támogatást és fejlődési lehetőséget is kapnak a bevont szakemberek közreműködésének segítségével.

 

Melyik a jobb?

Kávérajongóként úgy gondoljuk, mindkét fajtának fontos helye és szerepe van az ízprofilok kialakításában. Nem kell és nem is lehet választani közülük. Kávémestereink mindkettő típus tulajdonságait és lehetőségeit jól ismerik és arra törekednek, hogy a Nespresso Professional kávé szortimentjében a lehető legjobbat hozzák ki belőlük a különböző variációkban.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen újdonságainkról és akciós ajánlatainkról.

Lépjen velünk kapcsolatba és kérjen személyre szabott ajánlatot,

vagy hívjon minket a +36 80 08 01 08 * telefonszámon
*ingyenesen hívható
Üzenet írása