A KÁVÉKÓSTOLÁS MŰVÉSZETE

2019. 05. 07.

Érdekességek

Próbálja ki technikánkat, és kóstolja úgy a kávét, mint egy szakértő!

A kivételes kávé készítésének egyik alapfeltétele a kóstolás. A kóstolással újra és újra felmérjük kávéink minőségét, amit a crema, a testesség, a selmyesség és az aroma intenzitása határoz meg.

A szagolás és szürcsölés precíz módszerével a Nespresso szakértői hamar megállapítják a kávé karakterjegyeiről , hogy megfelelnek-e a szigorú követelményeknek.

Bár a kóstolás egyszerre tudomány és művészet, mégsem kell évtizedes tapasztalat ahhoz, hogy profi módon különböztessük meg a jót és rosszat.

Ha szeretné megtanulni, hogyan ítéljen meg egy csésze kávét, próbálja ki egyszerű, háromlépéses kávékóstoló módszerünket.

A kávékóstolás egyszerre tudomány és művészet.

 

01.Figyelje meg a cremát!

A crema, vagyis a kávé felszínét borító habréteg egyenletes és sima? A sok, apró buboréknak finom, tömött habot kell képeznie. Ha csak kevés, nagyobb buborékokat lát, az azt mutatja, hogy a kávét túl gyorsan főzték. Ha a buborékok túlságosan sűrűn vannak, a kávé valószínűleg túl lassan főtt, és meg is égett.

 

02.Lélegezze be mélyen!

A csésze fölé hajolva szagolja meg az aromákat. Mit érez? Jegyezze meg az illatokat, aztán gyengéden keverje meg a kávét, és szippantson újra. Vegyen mély lélegzetet pár másodpercig, hogy az aromák behatoljanak az orrüregbe. A szaglás és az ízlelés szorosan összefüggnek egymással, tehát az első szaglásélmény segít eldönteni, mennyire kellemes kávéval van dolgunk.

 

03.Az íz megítélése

A következő lépéshez fogjon egy nagy kanál kávét, és szürcsölje fel. Ne szégyenlősködjön! Szürcsölje erősen! Akkor csinálja jól, ha közben erős és fura hangokat hallat. Az erős szürcsölés segít, hogy az aromák mélyen hátrajussanak a szájüreg és az orrüreg találkozásához, így egyúttal meg is szagolhatja a kávét. Vizsgáljon meg mindent tudatosan – az ital textúrájától kezdve egészen a savasságáig és az utóízéig, és élvezze a kibontakozó ízeket.

 

 

 

 

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen újdonságainkról és akciós ajánlatainkról.

Lépjen velünk kapcsolatba és kérjen személyre szabott ajánlatot,

vagy hívjon minket a +36 80 08 01 08 * telefonszámon
*ingyenesen hívható
Üzenet írása