UTAZÁS UGANDÁBA, A ROBUSTA EREDETÉNEK LEGENDÁS VILÁGÁBA

2019. 05. 07.

Érdekességek

A kevésbé ismert Robusta származását kutatva sokkal komolyabb és érdekesebb dolgokra bukkantunk, mint a kávé.

Ha a kávészemek egy képzeletbeli hollywoodi filmben játszanának, akkor az Arabica lenne a magabiztos és népszerű sztár, aki elbűvölő mosollyal tipor a női szíveken, és felhőtlen, csodálatos életet él. A Robusta viszont a meg nem értett és meghasonlott kitaszított lenne, akivel kapcsolatban az idők során rengeteg előítélet halmozódott fel, és akit emiatt igencsak igazságtalanul ítél meg a világ.

De ahogy az már Hollywoodban szokás, a meg nem értett hős egy idő után megtalálja a módját, hogy – hű barátai segítségével – megcsillogtassa addig ismeretlen értékeit. Mi pedig a Nespresso-nál szeretünk ilyen barátként gondolni magunkra. Mindig is úgy gondoltuk, hogy a gondosan válogatott és átgondoltan adagolt Robustának igenis jól megérdemelt helye van egy kávékeverékben. Végül is a népszerű Arabica önmagában még nem jelent garanciát a minőségre, hiszen azt is helyesen kell kezelni ahhoz, hogy igazán finom legyen.

Mindig is úgy gondoltuk, hogy a gondosan válogatott és átgondoltan adagolt Robustának igenis jól megérdemelt helye van egy kávékeverékben.

A Robusta mindig népszerűtlenebb kávénak számított, pedig ez valójában félreértés.

Nem mi vagyunk az egyetlenek, akik felfedezték a Robustában rejlő minőséget. 2009-ben a Kávéminősítő Intézet (CQI) összehívta a világ legnevesebb kávészakértőit, akikkel olyan besorolási rendszert dolgozott ki a kiváló minőségű Robustákra, ami addig ismeretlen volt a kávékülönlegességek világában. Ez a nemzetközi szintű elismerés éppen egybeesett azzal, hogy kezdtünk szerelembe esni a Robustával, és olyan partnereket keresni, akik szintén a különleges és izgalmas kávét látják ebben a fajtában… és így jutottunk el végül Ugandába, ahol a Robusta már generációk óta egyfajta közösségformáló erőnek számít.

Ez a nemzetközi szintű elismerés pedig egybeesett azzal, hogy kezdtünk szerelembe esni a Robustával, és olyan partnereket keresni, akik szintén a különleges és izgalmas kávét látják ebben a fajtában… és így jutottunk el végül Ugandába, ahol a Robusta már generációk óta egyfajta közösségformáló erőnek számít.

A kávé már ősi időktől fogva az ugandai törzsi kultúra része. A szájhagyomány megemlékezik a hagyományos esküvő szertartások KWANJULA rituáléjáról, amikor a vőlegény ellátogat a menyasszony családjához, ahol szárított kávécseresznyével várják. Ezt megpirítják egy serpenyőben, de nem azért, hogy italt készítsenek belőle, hanem hogy elrágcsálják, mint a földimogyorót. A kávé közös elfogyasztása egyfajta szerződés, mely szerint a családok örök szövetségre lépnek egymással.

Egy másik érdekes rituálé a MUKAGO: a férfiak megvágják magukat, és a vérükkel bekennek egy kávészemet, amit felajánlanak a társuknak, hogy elrágcsálja. Bár a szertartás kissé ijesztőnek tűnik, a barátság megpecsételésének ez formája mégis gyönyörű.

Ezt és a többi, kávéval kapcsolatos ugandai szertartást megismerve be kell látnunk, hogy milyen meghatározó szerepe van a kávénak. A Nespresso-nál mi is leginkább azért rajongunk a kávéért, mert összehozza az embereket. Számunkra a kávézás egy gyönyörű rituálé; mindig is az volt, és az is marad.

Számunkra a kávé egy olyan dolog, ami összehozza az embereket – és ez mindig is így lesz.

A Nespresso-nál mi is leginkább azért rajongunk a kávéért, mert összehozza az embereket. Számunkra a kávézás egy gyönyörű rituálé; mindig is az volt, és az is marad.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen újdonságainkról és akciós ajánlatainkról.

Lépjen velünk kapcsolatba és kérjen személyre szabott ajánlatot,

vagy hívjon minket a +36 80 08 01 08 * telefonszámon
*ingyenesen hívható
Üzenet írása